vrijdag 21 oktober 2016

Gemengde geluiden uit overheidschuwe Kooi

Door Jamie Schemkes en Marlies Vording                                                Hoofdartikel  

Dichtgetimmerde ramen, rondslingerend afval en vervallen speeltuintjes, afgewisseld door vrolijke voortuintjes met bonte bloemen en tuinstoelen: De Kooi in een notendop. Achter de kanten vitrages schuilt echter een hoop onrust en onzekerheid. De aankomende burgertop biedt stof tot nadenken. Wat houdt de buurtbewoners bezig? Duidelijk is geworden: de volkswijk voelt zich het zwarte schaap in de Leidse familie. 
   Tom Oomen is trots op zijn buurtcentrum
Bij wijkcentrum ‘De Kooi’ aan de Driftstraat druppelen  rond 10.00 uur ’s ochtends de eerste buurtbewoners al binnen. Beheerder Tom Oomen kijkt tevreden toe, terwijl hij op het terras naast de ingang rustig een shaggie rolt. “Ik heb even pauze hoor, maar kom vooral gezellig binnen”, zegt hij met rollende Leidse ‘R’. Eenmaal binnen staat vrijwilligster Toos Fakkel al klaar met koffie. “Ik ben hier elke dag te vinden, ik zet me graag in voor de buurt.” Volgens Fakkel is dat belangrijk, omdat ze de betrokkenheid van de bewoners al jaren ziet afnemen. “Ik woon hier al 35 jaar en zie de buurt verpauperen.” Dat heeft volgens haar sterk te maken met het grote verloop in de wijk. “Vijf buren uit mijn straat gaan verhuizen naar de nieuwbouw.” Wegens de verouderde huizenblokken in de buurt heeft woningbouwvereniging De Sleutels besloten de boel te vernieuwen. Potentiële plannen voor het slopen van de wijk hebben voor veel onrust gezorgd onder de bewoners. Afgelopen maand werd de boel nog eens opgeschud, toen het college van burgemeester en wethouders besloot de centrale woonblokken in De Kooi een monumentenstatus te geven. Of Fakkel hier nou zo blij mee moet zijn, weet ze nog niet. “Hoe dan ook is de sfeer hier veranderd. De ‘kakkers’ die hier komen wonen noemen het hier een camping, alsof dat iets slechts is. Ik zeg dan: welkom op mijn camping!”

Er zijn echter ook positieve geluiden over de veranderingen in De Kooi. Buurtbewoner Ron Kager ziet het wel zitten. Hij heeft al een van de nieuwbouwhuizen weten te bemachtigen. “De onderhoudskosten van de oude woningen gaan sowieso omhoog. Eerst voelde ik er niks voor, maar de huizen zijn gewoon op.’’ Bovendien vindt hij dat er iets moois voor terug komt: “De blokken hiernaast zijn al gesloopt en de nieuwe huizen zijn geheel in de oude stijl nagebouwd.”


Achterstandswijk

Volgens Fakkel spelen er naast de sloop ook andere problemen in de wijk. Door de slechte staat van

Het geluid  van Toos Fakkel is duidelijk: zij blijft
de vuilcontainers zwerft er veel afval op straat en hebben de bewoners last van ongedierte. “Wie zet er nou afvalbakken pál voor huizen neer? Ik kan in de zomer niet eens buiten zitten door de stank.” Oomen voegt daaraan toe dat ook de nieuwe parkeerregeling voor ontevredenheid zorgt: “Ik ben bij meerdere vergaderingen aanwezig geweest, waar beloofd werd dat betaald parkeren er hier niet doorheen zou komen. En moet je nou zien.” Voor ouderen komt er volgens hem nog een hindernis bij, omdat de parkeermeters ver uit elkaar staan. De twee zijn van mening dat de besluiten worden genomen door wethouders die geen idee hebben hoe het leven in De Kooi eruit ziet. Fakkel voegt daaraan toe: “De gemeente noemt ons een achterstandswijk, maar hier wonen de sociaalste mensen uit de stad.”


Milo Schemkes voor zijn anti-kraak woning
Student Milo Schemkes woont anti-kraak in een pand dat op de slooplijst stond. ,,Het is een leuke buurt om te wonen’’, zegt hij opgewekt. Ook kan de student de campingsfeer wel waarderen. “Je maakt makkelijk een praatje met de buren op straat.” Hij ervaart echter ook overlast: “Het is een ranzige wijk. Afval wordt naast de containers op straat gegooid. Het is alsof de gemeente de buurt heeft opgegeven.’’ Daarnaast vindt hij het raar dat het riool wordt vervangen en dat hij nieuwe gasmeters heeft gekregen, op het moment dat het pand nog op de slooplijst stond.

Overheidschuw

Kn Au wil graag zijn klantenkring behouden
Niet alleen voor bewoners, maar ook voor ondernemers in De Kooi is de toekomst onzeker. “Ik moest van de buren horen dat dit blok misschien gesloopt zou worden”, aldus Kn Au, eigenaar van een buurtwinkel. Hij is tegen de sloop, ‘want wie betaalt de verhuiskosten?’ Er is geen zekerheid en straks, als hij bijvoorbeeld een jaar dicht moet, is hij alle vaste klanten kwijt. “Wie vergoedt die schade?’’ De woningbouwvereniging gaf volgens de winkelier in een brief aan te komen praten met bewoners. Die brief heeft hij echter nooit ontvangen. “U bent geen bewoner, maar een winkeleigenaar’’, kreeg Au te horen. Een andere ondernemer uit de buurt geeft aan veel van de onrust in de de wijk te merken. “De mensen hier zijn klaar met alles dat met politiek te maken heeft. Ze zijn overheidschuw.’’ Volgens hem komt dat doordat mensen zich in de steek gelaten voelen: “Ze zijn hier al zo vaak bedonderd.”


Klik hier voor de fotoreportage 'Verpaupering in Beeld'.
Benieuwd naar het geluid van de gemeente en woningbouwvereniging De Sleutels? Klik dan hier.  
Geen opmerkingen:

Een reactie posten