Column

Verpak, versier en verkoop die burgertop 

Door Laura Scholte


De burgertop is er voor ons allemaal. Van iedereen, voor iedereen, door iedereen. Mits je je woonkamer open wil stellen voor de huiskamergesprekken, een paar avonden vrijwillig op wil geven of en plein public je zegje wil doen. In De Kooi is dat laatste geen probleem; de bewoners vinden veel en ventileren dat ook graag.


Achterstallig onderhoud, vieze straten, het nieuwe parkeerbeleid; er speelt genoeg, maar als het erop aankomt weten de bewoners van De Kooi niet goed wat ze van de politiek moeten vinden. Dat is de erfenis van een jarenlange complex love affair. De bewoners beschuldigen de gemeente ervan geen rekening te houden met wat er speelt in de buurt. De gemeente zegt daarop weinig te horen uit de woonwijk. Een wij-zij spelletje dat al tijden speelt, als je beide partijen moet geloven.

De bewoners hebben zich er mopperend bij neergelegd, maar hebben geen zin om een huiskamergesprek te organiseren. ‘’Heeft toch geen nut’’, is een veelgehoorde reactie. Doodzonde, want De Kooi wordt niet voor niets een sociale wijk genoemd. Volgens de bewoners viert het campinggevoel hoogtij in hun straatjes; de gesprekken zijn er dus al. Daarnaast hechten ze veel waarde aan de stad, en met name aan hun buurt.

Inspelen op het campinggevoel lijkt een goede manier om project ‘breng-de-burgertop-aan-de-man’ in De Kooi voet aan de grond te laten krijgen. Een suggestie van een van de bewoners om deelnemers te trekken, is een grote ballon boven een ijscokar met in koeienletters het woord ‘gratis’ erop. Zo zouden ze wel komen. Geen gek plan, maak er een feestje van. Te beginnen met het buurthuis, een centrale plek waar veel buurtbewoners samen komen om een kopje koffie te drinken of een shaggie te roken. Friet voor iedereen, een biertje, en babbelen maar. Als dank een cadeaubon van de Hema. En vooral een update over wat er al dan niet met hun ideeën wordt gedaan.

Het is belangrijk dat bewoners van De Kooi weten waar er iets te halen valt. Of dat nou bij een ijscokar is of bij de gemeenteraad, maakt niet uit. Zolang het maar duidelijk is dat men er alles aan wil doen om ook hen erbij te betrekken. Ze komen heus, maar niet zomaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten