Over De Kooi

Door Marlies Vording

De Kooi: Leidenaren zien het als een typische volkswijk, terwijl buitenstaanders er wellicht nog nooit van hebben gehoord. Op deze pagina komt de buurt daarom in een vogelvlucht aan bod. Waar ligt De Kooi en over welke huizen hebben de bewoners het, als ze praten over 'de sloop'?

Bron: Google Maps
De wijk ligt in het noordoosten van de stad en wordt van Leiderdorp gescheiden door een rivier (de Zijl). De zogenaamde 'centrale blokken' van De Kooi - ten oosten van het Kooipark en ten westen van het Steneveltpark - stammen grotendeels uit de jaren '20 van de vorige eeuw. De huizen zijn ontworpen onder leiding van architect Hendrik Johannes Jesse en hebben een karakteristieke uitstraling: van nissen tot torentjes, poorten en kleine, hoekige of ronde raampjes boven de voordeur.

In bovenstaand overzichtskaartje van de wijk staat aangegeven om welke blokken de laatste tijd veel onzekerheid is geweest. Daar moet wel bij gezegd worden dat de sloop en nieuwbouw van huizen in De Kooi geen nieuw fenomeen is. Een aanzienlijk deel van de wijk, bijvoorbeeld het noordelijke deel rondom het Kooiplein, bestaat al uit nieuwbouw of wordt op het moment verbouwd. Huizen aan de met geel gemarkeerde straten, zijn de afgelopen jaren gesloopt en herbouwd in de oude stijl van architect Jesse. Het rode gedeelte stond op de slooplijst, tot het een monumentstatus kreeg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten